HALLOWEEN
DIGUEM- NO! (parafrasejant
Raimon)
EN AQUESTA FESTA TÈTRICA
La nit de Halloween, també coneguda
com la Nit dels Difunts o la Nit de Bruixes se celebra anualment a molts
països. La data de Halloween és la nit aterior del dia de Tots Sants, del 31
d'octubre a l’1 de novembre.
Pareix que la festa de Halloween té
origen cèltic, però amb el pas dels anys s'ha anat estenent a molts països. Les
nacions amb més costum de celebrar Halloween són Estats Units, Irlanda i el
Regne Unit. Alguns països d'Amèrica Llatina també se sumen en aquesta
celebració. Fins i tot, a l'Estat espanyol també és celebrada per moltes
persones, especialment els nens i els joves.
Les
grans superfícies, molts pubs, discoteques i locals de copes, aprofiten aquesta
ocasió per fer negoci, decoren els seus espais i ofereixen una festa diferent i de
vegades tètrica.
Sense un canvi de mentalitat de la
societat no es pot entendre la ràpida acceptació que fan de Tots Sants una
festa lúdica. Vull fer-me
la següent reflexió: qué podem esperar d'un país que fa president del govern un
polític com Rajoy i exalça, per TVE, la figura de l’analfabeta de Belen Esteban,
l`únic mèrit de la qual és haver-se ficat al llit i tenir una filla amb un
torero?. Vostès mateixos poden contestar-me.
Als meus anys no puc entendré com es
pot fer festa i bulla d’una cosa tan sinistra com la mort i tot el seu entorn.
Tampoc entenc com es van arraconant els costums propis dels Països Catalans, costums que vénen de molt antic i que si
no feim un esforç per a mantenir-los els perdrem ràpidament, com són;
dia de les verges, els bunyols i els rosaris ensucrats (uns grans collarets
fets de llepolies que els padrins regalen als fillols) a Mallorca, els bunyols, regats amb mel o amb arrop (arruix),
són, a més de les castanyes i els panellets, el menjar típic d’aquest dia
a les llars menorquines, A Eivissa i Formentera la tradició diu que s'han de
regalar rosaris fets amb dolços i galetes als infants de la casa, i menjar
panellets i fruits secs, “per Tots Sants castanyes, caragols amb banyes i
d’històries les més estranyes” diu la dita valenciana, i per fi la part
que millor conec, la Castanyada; amb castanyes, panellets i moniatos, al Principat.
COSTUMS DEL
PRINCIPAT
Recordo
amb nostàlgia aquells costums del meu poble de la
Catalunya endins.
A l’instant sento una coïssor als ulls i unes llàgrimes em rodolen galtes
avall. D'entre aquests records costumistes, destacaria en aquesta època de
tardor “la castanyada” de la vigília de Tots Sants. Aquesta festivitat de Tots Sants també és el moment de l’any en què recordem els nostres avantpassats difunts i anem al cementiri a portar-los flors i resar per ells.
Quan el canvi climàtic no era tan evident i a l´hivern feia fred i a l’estiu
calor suportable, quan les vaques necessitaven el bou per tenir un vedell,
encara no s’havien inventat els transgènics i tot era natural, la vida familiar
i casolana era molt més intensa i se mantenien els costums tradicionals. Dins
de la llar, a l´hivern, totes les activitats transcorrien al voltant de la
xemeneia, que desprenia una olor agradable, especial per cada casa,
entre dolç amb un xic de gust de socarrim. No hi havia pas televisió i en un
vell aparell de ràdio, només es podien sintonitzar unes poques emissores: ràdio
nacional, ràdio Andorra i ràdio Pirenaica (l’emissora dels rojos,
deia la mare) i pràcticament podríem tancar full.
-Vés alerta Pau!, un dia tindrem un disgust, li deia la mare al pare
quan la sintonitzava.
Malgrat
l`opinió en contra de moltes feministes, la dona, i sobretot la mare, era
en aquell temps peça fonamental de la unió familiar, fidel guardiana dels
costums, tradicions i fins i tot diria de la conservació i foment de l'idioma,
en uns anys de repressió, que per via oral transmetia a tots els fills i néts
amb jocs, contes i rondalles. Resumint, la mare era “el pal
del paller familiar”, suport i cohesió de la família catalana, era la que
duia el mantí de l’arada familiar fent els solcs ben drets i fondos per
escampar les llavors de l’amor i de la bondat, i poder així fructificar dins
del seu entorn. Feia bona la dita,“ el catalans de les pedres en fan
pans”.
Cada any, a meitat del mes d’octubre, aprofitant una nit de pleniluni i neta de
núvols, el pare acompanyat d’un veí, enganxaven al carro dues mules i a les
tres de la matinada emprenien el camí cap a la població de Prades, prop del monestir
cistercenc de Poblet, a 45 quilòmetres de ca nostra. Anaven a comprar patates i
moniatos per tot l’any i un saquet de cinc quilos de castanyes. Després de nou
hores de trajecte arribaven a Prades, desenganxaven el carro, treien els
guarniments a les mules i els abeuraven a la font de la plaça. Llavors els
donaven de menjar en un morral i s`afanyaven a començar les compres per poder
tornar d`hora. A les deu de la nit iniciaven el camí de tornada, nou hores més.
Les
mules, molt cansades, caminaven d`esma. El pare i el veí, colcant dalt del
carro, mig dormits, erts de fred, i embolicats amb una manta, obrien els ulls
quan els sacsejos per les sotragades produïdes pels clots del camí i les
ensopegades (entrepussades) de les mules, eren molts grossos, i
anaven molt alerta a no caure per les cingleres dels costats i així anar-se’n
tot en orris.
El dissabte de Tots Sants, de bon dematí, a trenc d´alba, devers tres
quarts i cinc de set, la mare, molt neguitosa, preparava els panellets: amb
sucre, clara d’ou batuda a punt de neu, moniato i/o patata bullida pinyons i
ametlles crues trossejades, tot ben pastat i al forn de la cuina econòmica. Al
vespre, el sopar era molt lleuger. De primer normalment una sopa de “fideuí”
fet amb el deliciós brou de la mare, que hi posava; api, ceba, porro,
pastanaga, tomàquet, una cuixa de pollastre de corral, un os de vedella, a més
de prebe bo, una mica d’herbasana i un pessic de sal. Encara que, crec que hi
devia haver algun ingredient secret que explicàs que mai ningú hagués
aconseguit un brou igual de bo. De segon plat una truita amb amanida (enciam,
ceba i tomàquet regada amb oli verge d`oliva arbequina del país). Després, al
voltant de les dotze, el ressopó, i cada any el mateix “cantet”
-Ramona!, tinc encara el sopar al pap i ja hem de seguir menjant. Deia el pare a la mare.
-Au, vinga Pau!, déu n’hi do el què menges, un mal dia te pegarà
un “atac de feridura”, has de fer un poc més de bonda i menjar menys, li
contestava ella, mirant-lo amorosament de reüll.
Un bon foc a la xemeneia amb llenya d`oliver i ametller (llenya d`ametller
llenya de cavaller, deia el pare), i quan el caliu era suficient, “tatxàvem”
fèiem un tall amb un ganivet, una a una, a cada castanya i al foc a torrar.
Castanyes, panellets, moniatos i mistela era el menú i la beguda. Contes,
endevinalles, dites, refranys, poemes i cançons completaven la vetllada. Entre
les flaires de la xemeneia i les castanyes torrades ens contaven, en la escalfor
de la camilla (tendur), històries de por, sobre
masos encantats, aparicions misterioses, frares condemnats i bruixes malèfiques,
que ens mantenien hores i hores amb l'ai al cor. La canalla xalàvem i, amb uns ulls com a plats,
escoltàvem la gent gran. Era una festa per gaudir, en família i amics, aquests
productes de tardor.
Cal dir que aquests costums, molt nostres, malauradament s’estan perdent a poc
a poc i han aparegut altres de forans (Halloween) que no tenen
res a veure amb la nostra cultura i amb les nostres tradicions. El repte,
en un estat aconfessional com el nostre, però amb una societat amb fortes
arrels religioses i que vol mantenir i respectar els seus costums, és trobar el
camí perqué les nostres tradicions es mantinguin vives i poder així contrarestar
l’exponencial invasió de “l’Halloween” al nostre calendari, aquests darrers
anys.
P.D. Per concloure, estic molt orgullós de
pertànyer al poble català, dels nostres costums, de l’idioma i dels meus
avantpassats. Ells, entre moltes més coses que els he d’agrair, em van ensenyar
a estimar “tot el nostre”.
Amb cent corones de flors
te’n veig anar d’esta vida:
tu te’n vas amb cent, de flors
jo quedo amb una, i d’espines.
Pensament breu: "La història és una faula
convinguda" (Napoleó)
FONT DE PRADES
FONT DE PRADES
Poema de la
Castanyada (anònim)
Torrarem quatre castanyes
quan regni la nit al cel,
i amb històries de fantasmes
tremolarà de por la gent.
Cada esclat del tronc que crema,
cada espurna de la llar
fan del foc la llum extrema.
Quan es buidin les safates
i els panellets siguin record,
quan de les castanyes
quedin sols les clofolles i l’olor
només llavors esperarem
que passi el temps ràpidament
perquè arribi una altra festa al calendari
Ciutat de Mallorca, tardor 2016
Josep Mª Farré Nebot "EL ROS DEL CABALER"
"De vegades, tenc por del meu cor,
ResponderEliminarde la seva fam constant, d'allò que sigui que vulgui.
La forma en què s'atura i comença una altra vegada"
Edgar Allan Poe.
"No et rendeixis, per favor no cedeixis encara que el fred cremi, tot i que la por mossegui, tot i que el sol es pongui i es calli el vent. Encara hi ha foc en la teva ànima, encara hi ha vida en els teus somnis, perquè cada dia és un començament nou, perquè aquesta és l'hora i el millor moment "
ResponderEliminar.Mario Benedetti: